HISTORY   MEMBERS   DISCOGRAPHY   PRESS   GIGS   SHOP   VISUAL   CONTACT   LINKS


Interview from Scream Magazine
Conducted by Bjørn Nørsterud
Also features: Cradle of Filth, Scariot++

http://www.screammagazine.com/Rent personlig har jeg røtter i Gudbrandsdalen, så det var selvsagt ekstra spennende da det dukket opp et band fra akkurat de traktene. Et cover bestående av fjell og blåner gjorde heller ikke at spenningen ble mindre, og så lenge det musikalske også stemte, var det gjort. Jeg måtte finne ut mer om GJENFERDSEL, og via gitarist og vokalist Iudex gjorde jeg den samtalen du kan lese her og nå.

Gratulerer med albumet, kan du fortelle litt historie, hvordan bandet ble til, og din egen musikalske bakgrunn?

-Takker så meget. GJENFERDSEL ble dannet i 2004. Jeg hadde allerede da laget flere riff, og kom etter hvert i kontakt med eks-trommis Iratus. Kort tid etter spilte vi inn rehearsal-demoen vår ”Det kom et skip til Björgvin...”, som ble limitert til 100 eksemplarer. Vi fikk relativt kjapt platekontrakt etter demoen, og ble signet på Ketzer Records. Invictus erstattet Iratus på trommer, og Infestus ble med som live- og sessionbassist. Vi dro så til studio i begynnelsen av 2006 for å spille inn debutskiven ”I”, som nå er ute på Ketzer Records. Jeg har selv tidligere spilt i mindre og mer useriøse band, men grunnet forskjellige smak og lignende valgte jeg å gå min egen vei. Det var da GJENFERDSEL ble til.

Har bandet en stabil besetning i dag?
-Ja, bandet består per i dag av meg på vokal og gitar, Invictus på trommer, samt Infestus på bass – en besetning som fungerer både live og i studio.

Det er du, Iudex, som står for både tekst og musikk?
-Det stemmer. Låtskrivingsprosessen begynner som regel med at jeg smir sammen en del riff. Deretter arrangerer jeg dem selv, eller sammen med Invictus mens han spiller trommer. Det er uansett ikke slik at jeg går inn for å lage noe helt uten videre. Jeg må ha den riktige inspirasjonen, motivasjonen og feelingen for å kunne lage noe jeg virkelig føler hører hjemme i GJENFERDSEL. Noe annet ville blitt helt feil.

Hva er dine inspirasjoner, både hva musikk og tekster angår?
-Når det gjelder inspirasjon så er det så mangt som inspirerer meg. Jeg lar meg lett inspirere, og har en tendens til å reflektere over det meste. Tekstene har som regel både en handling, og samtidig en dypere og mer symbolsk mening. Alle tekstene har også en form for personlig innhold. Derfor valgte vi å illustrere innholdet i tekstene i form av bilder i bookleten i stedet for tekstene selv. Musikalsk er alt av lyd og musikk til inspirasjon. Jeg hører på det meste innen metal, samt litt andre sjangrer som for eksempel rock, folk, country og klassisk.

Er det konserter på gang? Hvordan gikk Anti Christ-mess konserten?
-Konserten i Trondheim gikk svært bra, synes jeg, og responsen i ettertid har vært ingenting annet enn positiv. Vi har også i planene å gjøre noen konserter i 2007, men disse er ennå ikke fast bestemt. Det er et par utenlandske festivaler som har etterspurt oss, så vi får se hva som skjer. Livedatoer kommer til å dukke opp på hjemmesiden vår etter hvert som ting blir bestemt.

Hvorfor ble det akkurat Ketzer Records? Prøvde dere flere steder? Fornøyd med selskapet så langt?
-Det hele begynte med at Alex i Ketzer viste interesse for demoen vår. Faktisk forhåndsbestilte han den kun etter å ha hørt noen samples fra hjemmesiden vår. Så vi sendte ham en demo, og han var svært interessert i å gi ut debutskiva vår. Og av de vi sendte til så var Ketzer det selskapet som virket mest passende for oss. Ketszer har hele tiden gitt oss full frihet til å uttrykket oss, og har gjort sitt for å gi oss den markedsføringen vi trenger. Innen denne sjangeren er Tyskland definitivt et veldig godt utgangspunkt.

Er ”I” et konseptalbum?
-Både ja og nei. Det er i utgangspunktet ikke ment som et konseptalbum, men det er en tydelig rød tråd gjennom hele skiva. I helhet så er hovedtemaet for skiva individualisme og evnen til å gjøre seg opp egne valg og meninger. Når man kommer fra bygda, har man jo opplevd flokkmentaliteten på nært hold. Det å styrke invididet er uten tvil en konstruktiv ting for samfunnet, og folk hadde neppe hatt vondt av å reflektere litt mer enn mange faktisk gjør.

Hvordan kom dere i kontakt med Henning Ramseth? Er dere fornøyd med produksjonen?
-Han kom jeg i kontakt med via webzinet Beat the Blizzard som jeg driver sammen med AJ Blisten. Jeg gjorde et intervju med Henning, og det var vel i grunn slik jeg kom i kontakt med han. Samtidig hadde jeg hørt mye positivt om han fra andre fra hans trakter. Sånn i ettertid er det flere ting jeg gjerne skulle hatt forandret på skiva, men slik må man i grunnen regne med – spesielt siden det er snakk om en debutskive. Men alt i alt gjorde både Henning Ramseth og Kenneth Skårholen en veldig god jobb for oss i studio.

Det er et relativt kort album, finnes det nye låter allerede? Og i tilfelle, hvilken retning går bandet fremover?
-Vi har et par nye låter klare. Den ene låten, ”Vesaldom”, ble fremført under konserten vår i Trondheim. Det nye er kanskje en smule kjappere og har mer driv, men det låter uten tvil fortsatt GJENFERDSEL av det. Det melodiøse er noe som aldri vil bli helt borte, og er kanskje det som best kjennetegner musikken vår.

Hvor i Norge har dere base? Og hvorfor ble det akkurat navnet GJENFERDSEL?
-Selv er jeg fra Lom, mens de to andre er fra Skjåk. Likevel ser jeg på GJENFERDSEL som et Lomsbasert band siden det var der det kom til liv og der det kommer til å dø. Og siden dette stedet har vært preget av overtro og lignende opp gjennom tidene, så syntes jeg GJENFERDSEL var et passende bandnavn. Dette er heller ikke noe ord du finner i ordbøkene, så endingen etter ordet gjorde at det ble en smule mer unikt enn mange andre bandnavn der ute.