HISTORY   MEMBERS   DISCOGRAPHY   PRESS   GIGS   SHOP   VISUAL   CONTACT   LINKS


Interview from Heavymetal.no
Conducted by Steinar Selstø
Also features: Enslaved, Ravencult, Dimension F3h+++

http://www.heavymetal.no/


Individualister på vei framover

Idet dette intervjuet publiseres har Gjenferdsels debut vært ute en stund. I viste seg å være en markant framgang fra demoen og den har også tålt tidens tann godt. Riktignok har tiden gnagd tanna i heller kort tid, men holdt seg bra har skiva lell. På tide å dra inn Iudex for en seanse med litt uforpliktende..

...prat. Iudex har hele tiden vært nestoren i bandet. Han er en mann med mange metalliske geskjefter ved siden av Gjenferdsel, både i form av distroen Black Forest og som webmaster for både Thy Serpent og webzinet Beat the Blizzard. Nok av årsaker til å tyne svar ut av mannen med andre ord.

Først av alt Iudex, noe som muligens er en tilfeldighet. Dere virker å være veldig opphengt i bokstaven i. Noen spesiell grunn til det?


"Det lyriske på I er basert på individualisme. Ikke bare er i første bokstaven i ordet individualisme, men tittelen kan også tolkes på flere måter; som personlig pronomen på engelsk, altså jeg på norsk, samt romertallet 1. Til syvende og sist står man ansvarlig for de valgene man tar, derfor mener jeg at det er viktig at folk er bevisste på å ha egne meninger og holdninger som de står for. At tittelen kan tolkes som romertallet 1, gjør at tittelen I passer bra på en debutskive. En annen, og kanskje mindre viktig detalj er det faktum at alle bandmedlemmene begynner på bokstaven i."

Ja, det var i grunn det jeg tenkte aller mest på. Gimmick?

"Det at bandmedlemmene begynner på bokstaven i var i utgangspunktet litt tilfeldig, men ettersom jeg så helheten syntes jeg at dette passet veldig godt. Så slik sett ligger det absolutt en tanke bak det. Det er rett og slett en del av et helhetlig konsept."

Så vet vi det. Vi hopper fra bokstaven i til albumet 'I'. Skiva har vært ute en stund nå og tilbakemeldingene har nesten utelukkende ligget fra midt på treet og oppover. Det må jo sies å være bra. Hvis du selv skulle skrevet en anmeldelse, hvordan ville den blitt?

"Gjenferdsel
leverer med I en skive med røtter i den norske black metal undergrunnen. Musikken bærer tydelig preg av sitt opphav, mens den samtidig også holder fast på sine særpreg. Skiven er relativt primitiv med få krumspring, mens variasjonen vedlikeholdes av sjangerblanding, samt innslag av akustisk gitar og kvinnevokal. Det er nemlig ikke ren black metal det her er snakk om, men black metal ispedd folk- og metalbaserte riff. Skiven kunne absolutt vært lenger, og har helt klart sine mangler, som en debutskive skal ha. Men alt i alt er I en skive som helt klart viser potensial. Karakter: 8/10."

Vil du si at din anmeldelse generelt sett er i samsvar med andres anmeldelser av I?


"Jeg vil nok påstå at anmeldelsen min samsvarer med den generelle oppfatning av skiven. I hvert fall om jeg skal basere responsen på anmeldelser vi har mottatt av I".

Jeg har registrert at du er opptatt av konstruktiv kritikk i anmeldelser. Finnes det ting du har snappa opp i tilbakemeldingene du har fått som du ikke ville tenkt på ellers? Har anmeldelser, eller feedback generelt, noen som helst innflytelse på utforminga av retninga videre?


"Når det kommer til tilbakemeldinger, tror jeg i grunnen at de fleste band mer eller mindre er opptatt av konstruktiv kritikk. For min del er det ikke for å få vite hva jeg har gjort galt, men for å finne ut om jeg er enig eller uenig i kritikken. Jeg tror nok ikke responsen har en direkte og bevisst innflytelse på utforminga videre, og jeg har hele tiden vært ganske konsekvent på nettopp dette, men det kan jo hende at jeg ubevisst snapper opp noen tips."

Visuelt og musikalsk ser nasjonalisme ut til å være et veldig viktig element på I. Gjelder dette kun denne skiva eller vil det også i framtiden være tekster preget av norsk kultur og natur, og norske flagg og bilder av fjellheimen i bookleten?

"Siden nasjonalisme er politisk belastet, er dette noe vi tar avstand fra. Siden vi kommer fra bygda, med nasjonalparker på alle kanter, er det nok nasjonalromantikken og patriotismen som råder. Vi er alle stolte av hjemstedene våre, og bygdepatriotisme er ikke akkurat noe nytt fenomen. Det var jo nylig en skribent som mente at vi var et politisk band fordi vi holdt det norske flagget ut mot høyre. Slike påstander er bare latterlige, og ikke minst svært fordømmende."

Å tillegge andre mennesker en mening på bakgrunn av et bilde er ikke nødvendigvis lurt nei. Kan fort oppstå misforståelser av slikt må vite. Men hvordan står det så til med framtida på dette området? Vil patriotismen fortsette å være en viktig del av Gjenferdsel, visuelt og musikalsk?

"Når det gjelder det musikalske vil nok folk-tendensene være tilstede. På neste skive blir kanskje ikke den lyriske og imagemessige biten like patriotisk som på førsteskiva, men heller gå mer inn på temaer rundt det menneskelige sinn."

Det menneskelige sinn er og alle dets mørke kriker og kroker er velkjente temaer hos black metal band. Nå er det jo mang en ulik mening om hva black metal egentlig er. I intervjuet med Vampire Mag uttalte du noe som lød omtrent som dette: Når du har klart å mikse det vakre med det stygge, da har du klart å fange essensen i hva jeg mener er black metal. Så, hva mener du er black metal? For det må jo være noe mer enn bare en kombinasjon av det vakre og det stygge, eller?

"Personlig tror jeg at de fleste fans av black metal synes at black metal er noe vakkert. Ingenting er mer obskurt enn det vakre i det stygge. Med det stygge mener jeg grim vokal, kald stemning, primitiv produksjon osv., mens det vakre kan representeres med melodier og lignende. Dette er noe jeg er veldig bevisst på når jeg skal lage låter i Gjenferdsel, og noe jeg umiddelbart tiltrekkes av når det gjelder andre band."

Hvilken plass har satanisme så i denne sammenhengen? Er det black metal hvis det ikke er forankret i sataniske tanker? Slagordet Sterkest står den ene er kanskje en oppsummering av dine tanker rundt akkurat det emnet?

"Black metal trenger ikke nødvendigvis å være forankret i satanisme og Gjenferdsel er definitivt ikke et satanistisk band. Black metal må derimot være forankret i anti-religiøse holdninger etter min mening.

Slagordet Sterkest står den ene har vel kanskje en viss tilhørlighet til dette emnet, siden dette slagordet reflekterer mitt syn på saueflokkmentaliteten i dagens samfunn. Med slagordet menes det at du står sterkest med egne meninger og holdninger. Mer individualisme er helt klart konstruktivt for samfunnets utvikling."

Sterkt står også norsk black metal i Tyskland, så det er kanskje ikke noen bombe at dere har blitt booka inn på en festival i bobilselgernes mekka. Hva betyr det for et nytt band som dere å få denne muligheten utenlands? God promotering eller bare viel Spaß. Ølen er jo billig hos germanerne må vite...

"Det er selvsagt positivt for bandet å få en slik sjanse. Siden vi fortsatt regnes som et relativt nytt band, er det selvsagt veldig kjekt at festival og label har troen på oss. Og som du sier er det veldig god promotering for oss, samt at jeg tror at dette blir en god erfaring for oss som musikere. Det er i Tyskland vi har fått mest positiv respons, og det blir spennende å fremføre materialet vårt live. Og, ikke minst blir det spennende å presentere nye låter."

Nye låter ja. Er du av dem som likte debuten og lurer på hvilken retning det hele vil ta, da må du finne fram tuben med tålmodighet og smøre deg inn med et tynt lag. Vi kommer nemlig tilbake til det temaet avslutningsvis.

Så, over til noe helt annet. Iudex er jo, som nevnt i ingressen, en mann med mange jern i ilden innen metallen. Hvilken rolle trives han så best i?


"De mer kreative rollene er nok det jeg liker best, men samtidig hører det også med en del organisering og 'papirarbeid.' For min del har dette vært alt annet enn negativt. Jeg har lært mye av det jeg driver med, og har bygd meg opp uten utdanning innen disse fagene. Det at jeg driver distro, var spesielt positivt da vi gav ut skiva vår. Det var jeg som hadde ansvaret for distribusjon i Norge, samt at jeg gjorde en del promotering. Dette synes jeg har fungert svært bra. Samtidig har jeg også hatt mer kontroll over denne biten, noe jeg ønsket i utgangspunktet."

Hvordan er så ståa i Black Forest? Det er vel på hobbybasis enn så lenge, men framtida kan jo bringe så mangt.

"Det er vel ikke akkurat snakk om noen svimlende summer, så jeg ser nok mest på Black Forest som et hobbyprosjekt. Jeg føler egentlig ikke jeg har satset 100% ennå, men jeg føler at det ligger et grunnlag her som er veldig bra. Jeg har bare ikke utnyttet det på sitt fulle. Jeg har en del store planer når det gjelder Black Forest i fremtiden, og at det engang blir en label, er heller ikke usannsynlig. Dette var faktisk noe jeg hadde i tankene allerede før det ble registrert som et foretak."

Da har intervjuet kommet dit bandet forhåpentligvis ikke er; ved veis ende. Hva skal så Gjenferdsel gjøre framover for å unngå å bli nok et band som gir ut et par skiver på et undergrunnsselskap for deretter å forsvinne i glemselen?

"Akkurat nå driver vi og jobber fremover mot et nytt album, og her er det snakk om materiale som overgår debutskiva. Vi beholder fortsatt soundet vårt, men jeg føler at de nye låtene er mer gjennomførte. Flere av låtene på debutskiven var jo allerede laget mens vi fortsatt drev på demostadiet, og jeg mener at bandet har utviklet seg betraktelig når det kommer til komposisjon. Ikke minst har trioen, som Gjenferdsel er i dag, blitt mer samspilte siden sist. Vi har og mer live-erfaring. Flere har allerede overbevist meg om at Gjenferdsel ikke vil forsvinne i glemselen, og jeg tror derfor at vi med neste skive vil kunne statuere nettopp dette."

La oss håpe at Iudex og kompani klarer å overgå debuten. Da kan det bli rett så spennende å følge bandet. Imens kan du jo sjekke ut I. Dummere ting kan gjøres...